Jdi na obsah Jdi na menu
 


Meggy a DKK - dysplazie kyčelního kloubu

Co je to DKK?

DKK je vývojové onemocnění, které se projevuje abnormálním utvářením kyčelní jamky a hlavice stehenní kosti. Jinými slovy: jedná se o dědičnou poruchu, která je způsobena deformitou kyčelního kloubu.
U zdravého kyčelního kloubu zapadá hlavice stehenní kosti velmi pevně do kloubní jamky. Při dysplazii je kloubní spojení volnější, jinými slovy je volnější upevnění hlavice stehenní kosti v kloubní jamce. Takovýto kloub označujeme jako laxní.

Obrazek

zdravé kyčle

Obrazek

těžká DKK

Pokud je kloub volný, dochází při pohybu k traumatizaci kloubní chrupavky, přetížení kloubního pouzdra a vazů a to vede v pozdějším stadiu ke vzniku degenerativních změn v kloubu . Jde o silně bolestivé onemocnění, projevující se v době puberty, kdy vzniká a v době stáří, kdy se zhoršuje jeho stav. Diagnostikuje se rentgenem - kvalitní RTG snímek je možné zhotovit pouze v hluboké sedaci nebo celkové anestézii, protože pouze tak může veterinář objektivně posoudit stav kyčelních kloubů.

Řadou studií bylo zjištěno, že pokud mají oba rodiče negativní rentgenologický nález na obou kyčelních kloubech, je 64-81% potomků bez nálezu a 19-36% potomků dysplastických. Zatímco u rodičů s nálezem DKK je tento poměr opačný , tj. 17-37% potomků negativních a 63-93% potomků dysplastických.

Minimální věk pro oficiální vyšetření na DKK je u nás stanoven od 12 - 18 měsíců. V České republice se DKK posuzuje podle klasifikačního schématu, který vychází ze schématu FCI. Ten používá označení stupňů 0 – 4 (v některých státech Evropy je DKK označována stupnicí A - E, přičemž A odpovídá 0 a E odpovídá 4), kde:

0 /A - znamená negativní nález,
1 /B - je hraniční stav mezi normálním a dysplastickým kloubem,
2 /C - představuje lehkou DKK,
3 /D - střední stupeň a
4 /E - těžký stupeň DKK.

Operace kyčelního kloubu je velmi drahá a není vždy úspěšná. Léčit dysplazii nelze. Lze se pouze snažit o zmírnění jejich projevů.

Obrazek

 úměle nahrazené kyčle

 

Meggy a její DKK

Na RTG DKK jsme jely v Meggy 13. měsících, abychom kvůli chovnosti zjistily, jakou má dysplazii právě ona. Až za 8 měsíců nám přišel výsledek od pana J.Šebka (Veterinární klinika Vltava - České Budějovice). Na výsledcích bylo uvedeno stav kyčlí 3/2, tedy stupeň střední a lehký. Během měsíce poté jsme se zůčastnily s Meggy dvou výstav - mezinárodní a klubové. Na obojích jsme dostaly známku VD, právě kvůli koordinaci pohybu zadních končetin. DKK tedy působila Meggy značné potíže v pohybu a proto jsme se s naším panem veterinářem domluvili na ,,léčbě" (DKK samo o sobě vyléčit nelze, jen omezit rychlost jejího zhoršování). Od té doby bereme vápníkové prášky na klouby (Biocal, Fitmin, Fitmin Pro, apod) a občas (cca 1x za 3 měsíce) i injekci s vitamíny a vápníkem. Nyní je stav takový: pokud Meggy bere prášky, je vše v pohodě (na první pohled), pokud delší dobu nemá takovýto přísun vápníku, začíná kulhat. Vždy ale jen na pravou nohu, která je paradoxně lepší. Vždy, když jdeme na delší procházku, Meggy se brzy unaví.

Obrazek

Musím také podotknout, že v rodokmenu, všechny uvedené výsledky DKK jsou 0/0. Meggy odrostla na granulích značky Anca, těstovinách a rýži.

Tímto bych ráda vyzvala všechny, kteří by rádi něco řekli k DKK a také bych byla ráda, kdyby se ozval někdo, kdo má goldena po otci Gembek´s Knight of Music nebo matce Heně z Vlčích luk. Nejen proto, že by mě zajímal jejich výsledek DKK, ale ráda bych poznala nějakého z našich sourozenců nebo nevlastních sourozenců.

Vaše vzkazy můžete napsat níže do komentářů

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zlatý retriever

Marie Krátká, České Budějovice,31. 1. 2011 19:05

Máme zlatého retrievra z chovatelské stanice Z vlčí stepi (nebo z Vlčích luk?) po otci Gembekovi a matce Vanilce, narozen 6.5.2001. Dysplasie kyčlí
2/0, nedělá mu to celý život problémy, ale má velké
problémy s kulháním na přední nohy. V obou ramenních kloubech má silnou artrozu a po delší námaze kulhá. Už jako štěněti se mu přední tlapky vytáčely ven,na doporučení veterináře jsme mu vařili a drtili kuřecí špárky. Myslím, že to nemělo žádný účinek. Při potížích jsme mu dávali
nějaké doplňky ke stravě (Chondrosulf-lidský) na doporučení veterináře,naposled to byl Chondrocan.
Ale asi ty problémy budou dědičné. Pokud mi budete chtít napsat, tak prosím na E-mailovou adresu:
p-kratky@volny.cz.